RS HEAA
RS HEAA

 

Мрежа агенција за осигурање квалитета у високом образовању Централне и Источне Европе (Central and Eastern European Network of Quality Assurance Agencies in Higher Education – CEENQA) одржала је 17.11.2020. године други у низу двомјесечних онлајн састанака представника агенција чланица мреже који је био посвећен раду агенција и високошколских установа током пандемије.

Презентацију тематске анализе о квалитету рада високошколских установа током онлајн семестра у претходној академској години у вријеме проглашења пандемије припремила је Агенција за високо образовање Републике Српске (АВОРС). Тематску анализу представила је су Душка Радмановић, начелник Одјељења за осигурање квалитета и међународну сарадњу истакавши да је узорак наставника и студената који су попунили анкете припремљене у сврху анализе врло висок (419 наставника и 552 студента). Представљајући анализу, она је нагласила да је утврђено да су установе одреаговале врло ефикасно при преласку на онлајн наставу, те да је велика већина наставника (више од 99%) организовала оналајн наставу. Радмановић је такође указала на разлике у реализације наставе повезане са научном облашћу којој студијски програми припадају, те најавила препоруке које ће Агенција упутити установама на основу припремљене анализе.

Радмановићева је заједно са Татјаном Радаковић, стручним савјетником за акредитацију, такође представила основне податке о систему високог образовања Републике Српске, кратак преглед историјата, структуре агенције, те надлежности и редовних активности.

Мартина Видлакова из Националног бироа за акредитацију у високом образовању Чешке такође је представила надлежности, структуру и рад овог тијела. Она је представила и нови програм размјене особља између агенције за 2021. годину који је фокусиран на околности пандемије, те се препоручује да се све активности обављају онлајн. Програм размјене особља унутар CEENQA реализује се већ шесту годину за редом.

Видлакова и Радмановићева су чланови Извршног одбора мреже од 20015, односно 2017. године.

На стастанку је учествовало 42 представника агенција чланица мреже, а планирано је да нови састанак сличног типа буде одржан у јануару 2021. године.


Партнери

Чланство у мрежама

ENQA INQAAHE CEENQA